Om oss

OM MAKARNA PERSSON

I ett stort gammalt hus mitt i den småländska skogen bor Elin och Morgan med sina fyra barn, katter och höns. De träffades på Riksglasskolan i Orrefors för många år sedan och 2016  startade dom Aktiebolaget Persson och Persson och 2017 slogs dörren upp till hyttan och butiken. En annorlunda glashytta med ett modernt återbrukstänk. De tillhör ett fåtal aktörer på marknaden som återbrukar vanliga flaskor, och dom gör det med stil. Genom att omvandla gårdshuset till glashytta kunde de påbörja sin vision om att ge gamla flaskor nytt liv som vackert bruksglas.

Morgan är sedan tidigare etablerad glaskonstnär och ställer ut både i Sverige och internationellt. För tillfället pågår bland annat en utställning i New York. I anslutning till hyttan finns ett nybyggt showroom där Morgan visar sitt konstglas.

VÅR FILOSOFI

Vår vision är att göra återvunnet glas med en känsla av kvalitet och stilren, genomtänkt design. Returflaskor blir till lyxiga glas i vardagsvänliga former som dricksglas, karaffer och vaser. Det är kul att få skapa något tillsammans utifrån behov vi stöter på i vårt egna vardagsliv. Alla produkter är väl testade i en fyrbarnsfamijls vardag! Vi vill att människor ska komma hit och känna sig trygga med våra produkter, mycket för att vi ser återbruk som en självklarhet och inte bara som en tillfällig trend.

HÅLLBARHET

Genom att använda material som redan finns blir energiförbrukningen bara en fjärdedel av den som krävs vid nyproduktion av glas. Och genom att undvika att smälta ner glaset på nytt och istället omforma gamla flaskor sparas enormt mycket energi. Att hoppa över just det steget i smältugnen resulterar i helt unika och handgjorda bruksföremål. På grund av den speciella glasmassa som används vid flasktillverkning blir det återbrukade glaset både hårdare, tåligare och mer hållbart än kristallglas vilket gör att det kan maskindiskas nästan hur mycket som helst utan att det blir repor.